Biografi

Guldsmed & Klädskapare

linnea-28991986 tog Linnéa steget ut i arbetslivet efter sin utbildning inom textil design och sömnad. Åren som följde fylldes av textila arbeten, både med egen klädkollektion, men även industriell sömnad och textil inredning.
Men efter ett slumpmässigt möte med en guldsmed fick Linnéa chansen att bli guldsmedslärling, och där ändrades hennes inriktning från skapande i textil till design och tillverkning av smycken i guld och silver.

Den första webshopen startades 1998 och 1999 avslutades hennes lärlingsplats hos guld- och silversmed Dan Göran Gustavsson i Örebro. Året som följde hade hon sin praktik hos en kvinnlig guldsmed i Örebro, där hon fick möjlighet att börja producera sina egna smycken på allvar och internetshopen som öppnats under lärlingstiden tog fart.

Idag arbetar Linnea med både textil och med metall. Kläder i naturmaterial som lin och ull sys upp efter egna mönster och modeller, och hon har även designat en kollektion för akademisk ridning under ett annat namn.

Linneas ateljé ligger numer i bostadshuset och här ryms också guldsmedsverkstaden där både beställningsjobb och egna idéer smids fram.

Till Linnea i Solglänta kommer man då man söker något som inte alla andra har. Det blir unikt och personligt och här finns ingen massproduktion utan man får något helt unikt. Varje plagg i klädkollektionen, liksom varje smycke i smyckeskollektionen, arbetas fram för hand. På så vis får varje exemplar, även om de liknar varandra, sin egen prägel.

Linnéa är registrerad guldsmed, ackrediterad hos Swedac,  med tillverkarstämpel för ansvars-stämpling i silver och guld. Stämpeln har bokstäverna LEE för Linnéa Eriksdotter Ekencrona.

Den registrerade guldsmeds-stämpeln har ersatt “kattfoten” som förr fungerade som garanti för äktheten i metallerna. Numer är det det tillverkarstämpeln som intygar detta. Något som förknippas med ett stort ansvar för varje registrerad smed.

Privat

1968 föddes Linnea i värmländska staden Karlskoga. Hon gick sin grundskola där och senare Textilt gymnasie innan hon flyttade. Örebro blev hennes hemstad och numer bor hon norr om staden, i De Blå Bergens, nära Närkes Kil.

I huset Solglänta har hon sin butik guldsmedsverkstad och textila ateljé, det är inte så stort men det väsentliga får plats och det ger stor frihet att få ha allt i hemmet.

Linnea lever ett naturnära liv med djur, odling och trädgårdsskötsel som en del av vardagen. Förutom design och skapande i metall och textil, är snickeri något hon alltid tyckt om. Förr var det möbler och mindre ombyggnader, numer byggs både hus och uthus här i Solglänta.

Linnea berättar med sina egna ord:

Skapande är en del av mitt liv och min själ, utan det skulle jag inte finnas. Jag har sedan tidig ålder skapat på olika sätt och jag har haft ett fantastiskt stöd hemifrån, speciellt från min pappa Erik, som är en otroligt uppfinningsrik, händig och kreativ person.

Min dröm i livet har alltid varit en liten stuga i skogen. Sen brukar jag säga att jag tog en omväg genom ett hus på femton rum eftersom det var mitt första husköp. Men jag hamnade precis där jag ska vara då jag hittade denna liten stuga i en glänta i Kilsbergsskogen, och idag är detta det drömboende jag alltid önskat mig.

Att få leva nära naturen, odla sin egen mat och omge sig med lugn och harmoni, det är det mest värdefulla jag kan få. Jag uppmuntrar alla som längtar efter något annat än ett liv med ständig jakt på pengar för alla utgifter, att göra som jag. Hitta ett drömställe med potential, betala inte mer än du kan betala av på tio år, var beredd på att leva lite enkelt en tid. Man blir inte rik på att tjäna pengar utan på att minska sina utgifter!

Det går att uppfylla drömmar. Vägen dit kan vara slitsam, men om man aldrig sträcker ut handen och griper tillfällena så sker heller aldrig förändring i ens liv.

/Linnea Eriksdotter Ekencrona