Jordgubbar och Separetter..

Kära ni! Med den titeln kan man väl bara undra var det ska ta vägen här nedan? Men häng med ska jag berätta….

Vi är i jordgubbarnas månad och här på gården kan jag plocka och äta färska gubbar varje dag nu. Solen står högt på himlen och dagarna är otroligt varma. Vattenslangen får släpas runt varje kväll så alla odlingar ska få sin beskärda del. Så att salladen växer och gubbarna blir saftiga och fina.

I Solglänta är det underbart nu. Min trädgård är lite mindre än förra året då en bit av den styckats av till Drängstugan där Josefin bor. Vi har hjälpts åt att sätta upp staket och skärmvägg, flyttat klängväxter som ska få bli gröna skiljeväggar mellan oss och de har redan börjat ta fart. Nya små sticklingar av syren har tagits och ska få växa sig starka vid en annan del av trädgården. Med tiden ska staketet av gallrad gran ersättas av lummigt gröna blad mellan oss! Solglänta stagnerar inte utan är fortfarande under utveckling.

I den andra änden av gården har Anna ställt sitt badkar i ett hörn på baksidan. En fantastisk skärmvägg hon skapat av knotiga grenar skärmar av runt om. Kring botten på karet ligger natursten och nu väntar det bara på att fyllas upp och få svalka sin ägarinna.

Det är spännande att se nya idéer växa fram på båda sidor om mitt hus. För första gången under nästan femton år är jag inte ensam om att ha visioner om utomhusmiljön, utan vi är tre själar som skapar. Det är precis detta jag önskar. Att de som delar detta med mig ska ha en önskan och vilja att skapa sitt eget att njuta av. Livet har blivit så gott här och jag känner mig tacksam över att få dela gården med just dessa två!

En dröm jag haft hela tiden är att Solglänta ska vara en plats där man så långt det går ska vara en eko vänlig plats. Där konsumtion och förbrukning inte får så stort utrymme utan hållbarhet och miljö lyfts. Redan från början valde jag att komposter alla hushållssopor, installera en urinseparerande toalett av märket Separett Villa 9000 och att sortera varenda restprodukt från mitt liv. Jag ville bidra till mindre sopor, mer återbruk och återvinning av material samt ha ett eget litet kretsslopp i form av kompostering både vad gällde hushåll och toalett. Det tog ett halvår innan kommunen tvingade hit en soptunna, trots att jag inte hade några sopor. Allt jag förbrukade återvanns eller komposterades.

Sedan växte min lilla gård. Det tillkom ett hus, och sedan ännu ett. Drängstugan som är det senast byggda huset har haft Separett från dag ett, men i Grindstugan byttes den ut till vattenklosett då förra hyresgästen vägrade ha den. Under fyra år fick således en vattentoalett tjäna i Grindstugan men nu, med en ny öppensinnad hyresgäst, har det återigen installerats en Separett i huset.

Anna, som nu gått från vattentoalett till Separett, älskar tanken på att få ha ett eget kretslopp och ta hand om det hon själv gör av med. Att tänka både på miljö men även på den egna visionen om ett hållbart leverne är något hon själv direkt uttryckte ett gillande för då jag föreslog förändringen. Det är härligt att få dela drömmen med andra. Att man kan se en process där man vill vara delaktig och jag har haft tur som idag delar min gård med två personer som båda bidrar så mycket till Solglänta på sina egna vis.

För dig som undrar vad Separett är, så kan du gå in på www.separett.se och välja fliken “urinseparerande toaletter”. Där kan man se Separett Villa 9000 som sett likadan ut i många år. Att den ser likadan ut nu som för femton år sedan har stora fördelar. Skulle något hända med en viss del, ett slitage eller en kosmetisk förändring, så kan man enkelt byta i princip varenda del i den med ett enkelt grepp. Det är väldigt enkla installationer, även toaletten klarar alla att installera själv. Den äldsta Separetten här i Solglänta är fjorton år och har fått ny överdel med sits och lucka och väntar på en ny urinslang. Bara för att fräscha upp lite efter alla år!

Hur fungerar de då? Man behöver faktiskt inte ens avlopp även om vi har det här, för det går att samla upp urinen i en uppsamlingstank och sen vattna trädgården med guldvatten. Hårdvaran (bajset) landar i ett kompostkärl baktill och komposteras med ett par skopor jord över. Det blir på några månader torr strö som kan blandas ut i jord för rabatter mm. Lösningen är helt doftfri eftersom det finns en fläkt och ett luftningsrör. Vanliga komposteringstoaletter blandar det blöta med det torra vilket ger en rejäl doft, nu snackar vi utedass! Men här separerar man det våta från det torra och det, tillsammans med den fläkt som finns i toaletten, gör det doftfritt och fräscht. Den är enkel att rengöra (i princip underhållfri om den används rätt) och dessutom är storlek och utseende både smidigt och stilrent. Fläkten går på 220V men toaletten finns faktiskt att köpa även för 12V . Toppen för sommarstuga utan el, eller ett off-grid.

Jag har haft vattentoalett några få år och för att uttrycka det enkelt så förstår jag inte varför man ska spola ner en massa saker i en avloppstank, för att sen betala för att slamtömma, när man kan få fin mull att blanda i jorden i rabatter och på gräsmatta och slippa påfrestningar på sitt egna enskilda avlopp och dyra slamtömningar? Lika lite förstår jag varför man kastar matavfall i hushållssoporna istället för att kompostera dem och få fantastisk näringsrik jord i en varmkompost (eller Bokashi) om man har möjligheten att göra det. Bor man som jag, på landet, så är det ju en självklarhet idag. Men även i städerna där det finns lite trädgård utanför hyreshusen tillåter många hyresvärdar idag varmkomposter mm. Och för de som inte har det finns ju brun tunna. Men när vi skapar vårt eget kretslopp, när vi kan ta tillvara det vi annars behöver lämna över i någon typ av hantering, då vinner vi både miljömässigt, själsligt och ekonomiskt.

Det är fjorton år snart sedan jag köpte mitt paradis här i Kilsbergskanten. Fjorton år av hårt jobb och drömmar som uppfyllts, en efter en. Denna sommar blev en stor dröm uppfylld genom att jag fick möjligheten att installera Separetten även i Grindstugan. Tack Anna för din öppna inställning till att prova något okonventionellt i ett permanentboende! Separetter ses ju ofta (och lanseras ofta som) fritidstoaletter, något jag vill ändra på. Separett är en mycket bra och hållbar lösning för vilket permanentboende som helst. Ni som känner mig vet att jag brinner för detta. Jag har förespråkat det i åratal. Och att jag byter ut alla vattenklosetter till Separett borde väl ändå övertyga de flesta? Titta in på www.separett.se och läs mer om det. Googla och sök på youtube. Det finns mycket att se om man börjar söka på det. Det var så jag hittade Separett en gång i tiden. I USA används “the Swedish Separett” flitigt i tiny house rörelsen och i Sverige börjar man inse att det som först var en fritidstoalett passar utmärkt i alla typer av boenden. Från koja till slott.

På min sida om uthyrning, http://eriksdotter.se/uthyrning/ kan man se den installerad i Drängstugan. Anna i Grindstugan ska få visa upp sin nyinstallerade Separett så snart hon är redo!

Nu ska jag gå ut och plocka av mina jordgubbar som lyser röda i landet och sen ska jag sätta mig och njuta av livet en stund. Njuta av att jag får leva och bo på en av jordens vackraste platser, med två fantastiska kvinnor som grannar och att ännu en liten bit av drömmen om Solglänta gått i uppfyllelse här i sommar!

Ha en helt fantastisk dag!

Linnea