När livet är som bäst

This image has an empty alt attribute; its file name is 68654881_2261504050826491_2170207048652816384_n-1-1024x1024.jpg

Emellanåt är livet så där alldeles särskilt härligt. Som när man i väntan på bokens premiär kan passa på att ha lite andra premiärer. Kräftskiva ena dagen och surströmmingskalas andra dagen. Tillsammans med fina vänner blev det sannerligen en av sommarens höjdpunkter.
Egentligen är ju den här sortens mat väldigt enkel. Ändå känns det festligt att få äta den tillsammans med människor man tycker om och håller av. Den bästa kryddan är med säkerhet de goda vänner man får dela måltiden med, inte hungern som ordspråket säger.

När det gäller mina vänner har några hängt med sedan ungdomen medan andra har slutit upp efter vägen. De har alla olika egenskaper och tankar. Deras intressen skiljer sig och de har gjort olika val i livet. De är en brokig skara, men en vacker sån. Här vill jag citera min goda vän Sofie: “Jag tycker om annorlunda” säger hon. Och så är det för mig med. För mig är våra olikheter det som gör oss intressanta för varandra.

Det vi delar i vår vänskap är sanning och omtanke. Här finns ingen avund eller missunnsamhet. Vi gläds med varandras medgång och stöttar i motgång och vi vet att vi finns där för varandra. Vänskap handlar inte om att aldrig hamna i konflikt, utan om hur man löser den om den uppstår.

Det är viktigt att man lär sig att skilja agnarna från vetet och inte vara rädd för att frånsäga sig vänskap (eller kärlek för den skull) om den känns giftig. Och ja, den person du avvisar blir kanske ledsen, arg eller till och med direkt oförskämd. Men låt det vittna om hens personlighet och var glad att du sa ifrån när du gjorde. “Surt sa räven om rönnbären”, får du tänka och gå vidare genom livet.

Det är aldrig ett misslyckande att lämna en relation som inte är bra. Det är en styrka och en vinst. Det finns inga förväntningar vi behöver leva upp till annat än våra egna. Du har rätt att bjuda in den du vill i ditt liv, men också rätten att säga tack och adjö när du känner att den inte har en plats i ditt liv mer.

Vi har alla några personer som gästspelat i våra liv. De som kommit och de har gått. Men de vi lägger vår energi, omtanke och kärlek på är de vänner vi går genom livet med. På en resa som startade för länge sedan, eller kanske igår. En vänskap som är på lika villkor och med ömsesidig respekt och omtanke för varandra. Det är äkta vänskap!


/Linnéa