Rätt är inte alltid lätt….

Hela livet är en rad av lärdomar, ändå tenderar vi att välja av vana eller fel orsak hela tiden. Själv vet jag att jag drar mig för förändring eftersom jag tycker om det trygga och vana. Men ibland måste man vända upp och ner på allt för att skapa ordning, och det har vi gjort här i Solglänta under de senaste månaderna.
För mig känns det tryggt att jag har min livskamrat vid min sida och tillsammans blir vi klokare än var för sig. För ett par veckor sedan tog jag ett stort beslut i samråd med sambon gällande mitt företagande. Jag beslöt mig för att avsluta min enskilda firma och från och med nu vara frilans i det jag gör. Ett beslut som jag funderat över länge, men det har känts svårt att ta. Nu känns det dock väldigt befriande och jag är så tacksam över uppmuntran, stöttning och kärleken jag får från mannen jag älskar.

Att omge sig med god energi är så viktigt, och att ta bort det som tar energi och glädje är kanske ännu viktigare. Jag har ett stort tålamod med människors olikheter, vilket jag anser vara en god egenskap, men ibland känner jag själv att mitt överseende varit för stort för mitt eget bästa. Oro och olust växer och det spelar ingen roll hur mycket man anstränger sig om det inte finns en ansträngning och vilja från båda håll. Alla människor har en gräns där vi känner att vi inte kan göra mer eftergifter (även jag) och man måste lära sig säga “NU räcker det” innan någon suger all must ur en.

Ett exempel är detta med att hyra ut till andra människor. Vi har haft en otrolig tur som haft fina människor som stannat flera år som våra gäster här. Det har fungerat utan några som helst problem. De har varit en glädje att ha fått lära känna dem och dela Solglänta med dem. Sen har vi också fått erfara hur det är att få in fel person som hyresgäst, och hur energislukande det är att försöka få en annan person att respektera sitt kontrakt och hem här. Man får chans på chans men det blir bara värre, och man tror ändå att man har rätt att bo kvar. Vi har lärt oss förstå skillnaden mellan en persons självbild och vem den egentligen är. Vi har lärt oss att ånger och löften inte nödvändigtvis betyder förändring i ett beteende. Att hyra hos oss är inte en rättighet. Det är en möjlighet.

En kommande förändring i Solglänta är att Drängstugan kommer fungera som min atelje/skrivarstuga och även som en möjlighet att hyra ett boende under kort tid. Marie, som varit en underbar hyresgäst här i många år har fått jobb på annan ort och kommer lämna stugan i slutet av maj, med löftet om att den är hennes den dag hon behöver den igen. Jag har alltid älskat just den här stugan, med de två våningarna och utsikten över bergen. Nu förbereder vi med en ny veranda under tak på baksidan, utanför ska en fruktträdgård få växa fram. Min sambo fick lite feeling en helg, och planerade om hela den västra delen av trädgården! I helgen har vi flyttat tre ton sten och lika mycket grus och lagt om trädgårdsgångar, flyttat ett utekök med tillhörande murad grill (det är bra med traktor) och det börjar ta form. Det blir jättefint! Att jag i början av året hade idéer åt det här hållet själv, som röstades ner av sambon som onödigt jobb, är inget vi tar upp här. Ibland måste en man få tro att det var han som kom på det. (Hans egna ord faktiskt!)

Vi älskar återvinning och återbruk. Något som för andra är skräp är för oss guldkorn. Vår drängstuga ska vi inreda med saker vi fått till skänks av vänliga själar. En enkelsäng som ska bli divan, ett jättefint skåp och en söt sekretär hos en rar farbror som skulle lämna sitt hus för en lägenhet. En annan fantastisk själ skulle skänka oss sin dubbelsäng men när vi väl kom dit fick vi fylla hela bilen med fantastiska möbler. Antika stolar, lampa, spegel och bänk och byrå mm, och när jag frågar hur vi ska kunna tacka för denna skatt säger hon bara med ett leende att det är roligt att det kommer till nytta! Nu är det min tur att få möblera detta lilla hus med möbler vi tagit emot med kärlek av okända och lite kända människor. Det kommer bli jätteroligt att göra och bilder kommer framöver såklart.

Förändringar som sker i våra liv kan tyckas jobbiga, svåra och hopplösa, men när vi sedan ser tillbaka i backspegeln är vi oftast nöjda med resultatet av dem. Att göra rätt är inte alltid lätt, men efteråt vet man att det är värt de där konfrontationerna, de där tunga arbetsdagarna, och allt nervöst pirr som förändringar ändå innebär. Det är värt att bli kallad orättvis om man vet att man har varit mer än rättvis osv… Känns det bra i hjärtat när man lägger sig och inget skaver, så har det varit bra beslut man tagit!

Ha en fantastisk dag!
På återhörande!

Linnea